RELATIF: Media Mematangkan Minda . Selamat Datang . Selamat Membaca . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh . Layari: http://azmirelatif-4.blogspot.com

Selasa, 30 Jun 2015

Citarasa Cik Siti Soya


CITARASA CIK SITI SOYA


WAKAF BAHARU, KELANTAN: Lazimnya kebanyakan produk kegemaran ramai seperti air soya dan pati soya di Kelantan ketika ini dipelopori oleh kalangan individu yang menghasilkannya secara kecil-kecilan untuk pasaran di bulan Ramadan semata-mata. Berbeza pula dengan kebanyakan air soya yang dipekkan ke dalam kotak lazim dipelopori oleh syarikat-syarikat besar untuk pasaran secara komersial yang dikatakan mudah dibawa ke mana-mana.

Sebagaimana yang dilakukan oleh seorang pengusaha bumiputera yang menyewa sebuah premis “Citarasa Cik Siti” yang diusahakan oleh Siti Asiah binti Salleh (Siti), 31, yang turut dibantu oleh seorang kakitangannya, Nurul Fatihah Che Musa (Fatin), 19 tahun. Walaupun premisnya agak baharu dibuka pada bulan Mac 2015 lalu itu yang beroperasi di Lot 2232, Kampung Kutan Hilir, Jalan Pasir Pekan, 16250 Wakaf Baharu, Kelantan juga telah mendapat tempat di hati penggemarnya.

Ketika ditemui Wartawan RELATIF, Azmi Mohd. Salleh dan Jurufoto, Mohd. Kamal Ibrahim, Siti Asiah menjelaskan, premisnya juga turut memproses dan membekal air soya, pati soya, teh bunga, jus lohan dan sasajus. 

“Kami mendapat tunjukajar, dorongan dan khidmat nasihat Mr. Yeap Hong Soon yang juga Pengurus Simma Jaya Enterprise”, ujar Siti Asiah kepada RELATIF.

Katanya, minat untuk mewujudkan premis memproses minuman seumpama itu memang sesuatu yang dinantikannya selama ini tetapi agak tidak sangka apabila hasratnya selama ini tercapai juga dan beliau gembira dengan hal berkenaan.

Lazim menurutnya, jika air soya itu dibungkus dalam bekas plastik dijual dengan harga RM2. Manakala jika dibekal kepada peruncit pihaknya menjualnya dengan harga RM3. Harga berkenaan dianggap berpatutan dan kebanyakan harga produk seumpamanya di kawasan itu juga dijual sebagaimana yang disarankannya.

“Setakat ini, kami tidak mengiklankan premis ini di mana-mana media. Namun pihaknya bercadang dan sedang berusaha untuk mewujudkan laman web sendiri bagi memudahkan pihak pengguna mengakses pengeluaran produk tersebut kepada umum melalui internet”, ujarnya.

Katanya, air dan pati soya yang dihasilkannya itu diproses secara asli dan segar tanpa menggunakan bahan pengawet atau dicampur air. Jadi, pembeli akan dapat merasai rasa keaslian kacang soya secara segar apabila membeli air soya di premisnya.

“Kira-kira RM10,000 modal diperlukan untuk mewujudkan premis seumpama ini dengan  kadar sewa RM800 sebulan” jelasnya.

Sementara menurut kakitangan Citarasa Cik Siti, Nurul Fatihah Che Musa atau Fatin, 19, berkata Citarasa Cik Siti memproses dan membekal air soya, pati soya, teh bunga, jus lohan dan sasajus. Kebanyakan peralatan yang digunakan di premisnya itu menggunakan peralatan ringkas seperti mesin mengisar, pemerah, penapis serta kuali besar untuk memasak kacang soya itu di samping penggunaan gas untuk memasak bahan-bahan tersebut.

Apabila ditanya tentang penggunaan kacang soya, katanya kira-kira 4 kg kacang soya diperlukan dalam sehari untuk memproses menjadi soya. Jumlah ini adalah sekali masak dalam sehari untuk menghasilkan air dan pati soya itu. Dalam konteks ini katanya, kacang soya akan melalui dua kali perahan untuk menghasilkan air soya sebanyak 4 kg itu.

Menurutnya, setelah air soya selesai diproses, air soya itu akan dimasukkan ke dalam bekas (gelas plastik) dan plastic sebagaimana yang dijual oleh individu di gerai-gerai. Bahkan jika membekalnya kepada peruncit, pihaknya menggunakan botol sebagai langkah keselamatan untuk dibawa ke tempat itu.   

Apabila ditanya, adakah air soya dijual pada bulan Ramadan sahaja, beliau menjelaskan bahawa premisnya akan meneruskan jualan berkenaan bukan sahaja pada bulan puasa tetapi turut akan berada di pasaran pada bulan-bulan yang lain kerana menurutnya permintaan terhadap air soya agak tinggi berikutan pengguna masa kini menggemari air minuman yang lazat itu apatah lagi jika diperolehi dengan harga yang murah dan dalam tahap segar dan asli pula.

“Pihak kita bercadang untuk memasarkannya dalam laman web sebagai alternatif terkini apabila laman web berkenaan dapat diwujudkan dalam masa terdekat nanti.

“Setakat ini pihak kami menggunakan alternatif “business card” dan menyebarkannya dari mulut ke mulut sebagai medium untuk menyampaikan maklumat terus kepada pengguna”, jelasnya.

Menurutnya, setakat ini pihaknya membekalkan air soya itu kepada beberapa buah kedai makan dan restoran seperti di Wakaf Baharu kerana tempat-tempat berkenaan menjadi tumpuan pengguna. Manakala di Kota Bharu pula di Tesco.

Katanya, dia berminat dengan kerja seumpama itu berikutan kerja berkenaan agak mudah apatah lagi dengan menceburi bidang seumpama itu akan dapat menambah pengalaman. Mana tahu katanya, suatu masa nanti dia dapat menghasilkan sendiri produk seumpama itu.

Sebarang pertanyaan dan tempahan boleh menghubungi beliau di talian: 012-9289340

Siti Asiah binti Salleh (kiri) dan Nurul Fatihah Che Musa (kanan) ketika ditemubual Wartawan RELATIF di premisnya.







Salah satu peralatan yang digunakan.


Tonton Video:
1. Siar.TV: Siri 3 - http://siartv-3.blogspot.com

Tulisan:
AZMI MOHD. SALLEH

Jurufoto:
MOHD. KAMAL IBRAHIM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan